Logo Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Chemia i Technologia Żywności

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Chemii

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Kierunek chemia i technologia żywności

Kierunek Chemia i Technologia Żywności umożliwia studentom zdobycie wiedzy z zakresu podstaw chemii, chemii żywności oraz procesów technologicznych, ze szczególnym naciskiem na technologię cukrów, skrobi i tłuszczów. W trakcie studiów, studenci uczą się wykonywania podstawowych analiz chemicznych i analiz żywności, organizowania i modyfikowania produkcji cukrów i tłuszczów, w tym doboru maszyn i urządzeń, a także przeprowadzania kalkulacji ekonomicznych. Ponadto, studenci zdobywają wiedzę na temat funkcjonowania rynku żywności i rozumieją jego zasady. Potrafią również korzystać z techniki komputerowej do sterowania procesami technologicznymi.

Możliwości podczas studiów

Podczas studiów, studenci mają szansę na podnoszenie swoich kompetencji oraz odbywanie staży w renomowanych firmach w ramach projektów unijnych realizowanych na Wydziale Chemii UMK.

Co po studiach?

Absolwenci kierunku Chemia i Technologia Żywności stają się specjalistami w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, zwłaszcza tłuszczów, cukrów i skrobi. Praktyki w zakładach przemysłu spożywczego oraz szeroki program nauczania gwarantują odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne do wykonywania zawodu inżyniera w zakresie technologii tłuszczów i cukrów. Absolwenci mogą podjąć pracę na stanowiskach inżynierskich i kierowniczych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności. Dzięki wiedzy z zakresu chemii, informatyki oraz maszynoznawstwa, absolwenci mogą również pracować w przedsiębiorstwach związanych z tymi dziedzinami oraz w pokrewnych obszarach gospodarki i biznesu chemicznego, maszynowego lub biotechnologicznego, zarówno w kraju, jak i w Unii Europejskiej.

Dodatkowo, absolwenci kierunku Chemia i Technologia Żywności są przygotowani do podjęcia studiów magisterskich (II stopnia) w zakresie chemii, technologii oraz przetwórstwa żywności.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci

Ten kierunek znajdziesz również na 77 uczelniach:

Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie

Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie

Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte

Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte

Uniwersytet Morski w Gdyni

Uniwersytet Morski w Gdyni

Politechnika Morska w Szczecinie

Politechnika Morska w Szczecinie

Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej

Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Akademia Sztuki Wojennej

Akademia Sztuki Wojennej

Uniwersytet Bielsko-Bialski

Uniwersytet Bielsko-Bialski

Zobacz pozostałe (69)
Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl