Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek, który umożliwia zdobycie specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności w zakresie przygotowywania i serwowania potraw, a także projektowania i zarządzania placówkami gastronomicznymi. Program nauczania obejmuje zarówno tradycyjne aspekty usług gastronomicznych, jak i innowacyjne podejścia do zaspokajania zmieniających się potrzeb konsumentów.
Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Dodatkowo, biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych zarówno w kraju, jak i za granicą, co przygotowuje ich do wejścia na rynek pracy.
Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do kontynuowania nauki na studiach magisterskich. Posiadają wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje, które umożliwiają zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich na różnych szczeblach organizacji. Mogą również pracować w firmach projektujących wyposażenie gastronomiczne oraz specjalizujących się w sprzedaży aparatury i wyposażenia. Uzyskana wiedza pozwala także na prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa.
Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna może znaleźć pracę jako:
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 112 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 111.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 108 | brak danych | brak danych | brak danych |
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte
Uniwersytet Morski w Gdyni
Politechnika Morska w Szczecinie
Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Sztuki Wojennej
Uniwersytet Bielsko-Bialski
Kliknij i napisz do nas