Logo Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Zwierzętach i Biogospodarki

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Dostęp do wysokiej jakości i bezpiecznej żywności jest kluczowy dla zdrowia i życia. Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności pozwala studentom zdobyć szeroką wiedzę i umiejętności w zakresie identyfikacji, monitorowania i eliminacji zagrożeń na różnych etapach produkcji żywności.

Główne zagadnienia

Studia obejmują:

  • Nadzór i kontrolę nad etapami wytwarzania żywności
  • Ocenę surowców i produktów żywnościowych
  • Wpływ składników żywności na zdrowie konsumenta

Studenci uczą się zasad budowania, wdrażania i doskonalenia systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Poznają przepisy prawa żywnościowego, procesy technologiczne oraz nowoczesne metody utrwalania, pakowania, przechowywania i dystrybucji żywności.

Wiedza absolwenta

Absolwent kierunku posiada interdyscyplinarną wiedzę niezbędną do rozumienia procesów związanych z bezpieczeństwem i jakością żywności. Zna:

  • Przepisy prawa żywnościowego i zasady certyfikacji
  • Zagrożenia w procesie produkcji i metody ich eliminacji
  • Składniki żywności potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia
  • Nowoczesne metody utrwalania, pakowania i przechowywania
  • Metody oceny jakości żywności i zasady znakowania
  • Zasady zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym (GMP, GHP, HACCP)
  • Zasady zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska
  • Podstawowe pojęcia ochrony własności intelektualnej

Absolwent potrafi:

  • Opracować dokumentację systemową
  • Ocenić bezpieczeństwo żywności
  • Zna zadania nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego
  • Pracować w zespole i posługiwać się językiem obcym na poziomie B2

Możliwości zatrudnienia

Absolwent może pracować jako ekspert ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności na każdym etapie produkcji. Możliwe miejsca pracy to:

  • Przedsiębiorstwa sektora spożywczego
  • Zakłady żywienia zbiorowego
  • Laboratoria analityczne
  • Instytucje związane z oceną jakości i certyfikacją żywności
  • Organy urzędowego nadzoru nad żywnością
  • Służby celne
  • Dystrybucja i handel żywnością
  • Własna działalność gospodarcza

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211116.6brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 2 uczelniach:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl