Wydział
Wydział Technologii Żywności
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Absolwent posiada rozległą wiedzę oraz praktyczne umiejętności w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Jest ekspertem w dziedzinie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli jakości żywności oraz zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego oraz w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego, może również pracować w szkolnictwie zawodowym.
Absolwent potrafi zorganizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzeniem jej ekonomicznej kalkulacji. Zna zasady marketingu, prawo żywnościowe oraz zasady prawidłowego żywienia człowieka. Jest biegły w posługiwaniu się techniką komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi.
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka jest przygotowany do pracy m.in. w:
Absolwenci znajdują zatrudnienie jako główni technolodzy w zakładach przemysłowych, pracują w laboratoriach badających jakość żywności, a także zakładają własne firmy zajmujące się wytwarzaniem lub dystrybucją żywności. Mogą również znaleźć zatrudnienie w szkolnictwie zawodowym po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego.
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 22.12 | brak danych | 195 | 136 |
2023 | 1 | 29.32 | brak danych | 210 | 88 |
Kliknij i napisz do nas