Logo Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Technologii Żywności

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Wiedza i umiejętności absolwenta

Absolwent posiada rozległą wiedzę oraz praktyczne umiejętności w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Jest ekspertem w dziedzinie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli jakości żywności oraz zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego oraz w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego, może również pracować w szkolnictwie zawodowym.

Umiejętności organizacyjne

Absolwent potrafi zorganizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzeniem jej ekonomicznej kalkulacji. Zna zasady marketingu, prawo żywnościowe oraz zasady prawidłowego żywienia człowieka. Jest biegły w posługiwaniu się techniką komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi.

Nawyki i języki

Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.

Możliwość zatrudnienia

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka jest przygotowany do pracy m.in. w:

  • przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu spożywczego,
  • zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, produkcją, przechowywaniem i dystrybucją żywności,
  • zakładach zajmujących się żywieniem człowieka.

Absolwenci znajdują zatrudnienie jako główni technolodzy w zakładach przemysłowych, pracują w laboratoriach badających jakość żywności, a także zakładają własne firmy zajmujące się wytwarzaniem lub dystrybucją żywności. Mogą również znaleźć zatrudnienie w szkolnictwie zawodowym po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021121brak danychbrak danychbrak danych
2022122.12brak danych195136
2023129.32brak danych21088

Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Zobacz pozostałe (2)
Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl