Wydział
Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Kierunek zootechnika oferuje studia pierwszego stopnia, które kończą się egzaminem inżynierskim i nadaniem tytułu zawodowego inżyniera. Studia te umożliwiają kontynuację nauki na studiach drugiego stopnia, zakończonych egzaminem magisterskim i uzyskaniem tytułu magistra inżyniera. Nauka odbywa się zarówno w formie stacjonarnej, jak i niestacjonarnej.
Absolwenci studiów pierwszego stopnia otrzymują dyplom inżyniera w następujących zakresach:
Po ukończeniu studiów, absolwenci posiadają ogólną wiedzę z zakresu nauk podstawowych oraz umiejętność interpretowania zjawisk w środowisku przyrodniczym. Znają i potrafią wykorzystywać podstawowe metody, narzędzia, techniki i technologie w celu poprawy jakości życia człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału biologicznego zwierząt. Absolwenci potrafią wyszukiwać, analizować i wykorzystywać różne formy informacji w procesie doskonalenia zawodowych umiejętności inżynierskich. Posługują się językiem obcym na poziomie B2, co umożliwia korzystanie z literatury fachowej i nawiązywanie kontaktów zawodowych. Mają świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności, dobrostan zwierząt oraz stan środowiska naturalnego. Są zorientowani na ciągłe podnoszenie kwalifikacji zawodowych.
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
Po ukończeniu specjalności nauczycielskiej, absolwenci są przygotowani do pracy w szkolnictwie.
Studia drugiego stopnia oferują specjalistyczne kształcenie w zakresach:
Po ukończeniu studiów drugiego stopnia, absolwenci posiadają zaawansowaną wiedzę umożliwiającą świadome i efektywne wykorzystywanie metod, narzędzi, technik i technologii w kształtowaniu potencjału biologicznego zwierząt oraz jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Potrafią krytycznie analizować i twórczo przetwarzać różne formy informacji. Posługują się językiem obcym na poziomie B2+, co umożliwia korzystanie z literatury fachowej i nawiązywanie kontaktów zawodowych. Mają świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności oraz są zorientowani na ciągłe podnoszenie kwalifikacji.
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
Na podstawie zdobytej wiedzy teoretycznej, praktyki i zajęć terenowych, absolwenci są przygotowani do organizowania procesu produkcji i kierowania zespołami ludzkimi.
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2020 | 1 | 95 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 100 | brak danych | 48 | 77 |
2023 | 1 | 102 | brak danych | 48 | 56 |
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Uniwersytet w Siedlcach
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Kliknij i napisz do nas