Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Rybactwa
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Program obejmuje projektowanie produktu z uwzględnieniem procesu technologicznego i produkcyjnego, kompleksową ocenę jakości i przydatności technologicznej surowców przy użyciu najnowocześniejszych technik, przetwarzanie i przechowywanie żywności, a także projektowanie racjonalnego żywienia.
Studiując na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczysz się układania diet i jadłospisów. Nowoczesne laboratoria oraz doskonała kadra dydaktyczna umożliwią Ci kontrolowanie zmian zachodzących podczas przechowywania żywności, ocenę jakości surowców i produktów żywnościowych, wykrywanie zafałszowań żywności, projektowanie jadłospisów dla różnych grup ludności i prowadzenie edukacji żywieniowej. Nauczysz się planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania przetworów spożywczych, gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego, dobierać odpowiednie opakowania i systemy pakowania.
Po ukończeniu studiów znajdziesz zatrudnienie w:
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 35.4 | brak danych | 45 | 39 |
2023 | 1 | 37.85 | brak danych | 45 | 23 |
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte
Uniwersytet Morski w Gdyni
Politechnika Morska w Szczecinie
Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Sztuki Wojennej
Uniwersytet Bielsko-Bialski
Kliknij i napisz do nas