Opis kierunku
Studia w zakresie biotechnologii
Studia w zakresie biotechnologii oferują kształcenie w dwóch specjalizacjach:
- Biotechnologia medyczna
- Biotechnologia żywienia i żywności
Przygotowanie do pracy
Studia te przygotowują do pracy w zawodach takich jak:
- biotechnolog
- mikrobiolog
- biochemik
- genetyk
- biolog
- technik analityk
- laborant
- specjalista ds. zapewniania jakości
- specjalista ds. rejestracji leków
Możliwości zatrudnienia obejmują:
- przemysłowe ośrodki naukowo-badawcze
- laboratoria badawcze, kontrolne i diagnostyczne
- firmy farmaceutyczne
- stacje hodowli roślin
- zakłady gospodarki komunalnej
- urzędy zajmujące się ochroną i gospodarowaniem zasobami przyrody
Tytuł zawodowy licencjata
Tytuł zawodowy licencjata uprawnia do:
- ubiegania się o przyjęcie na studia II stopnia
- kontynuowania nauki na studiach podyplomowych
Praktyki obowiązkowe
Obowiązkowe praktyki obejmują:
- 130 godz. praktyk zawodowych w zakładach przemysłowych, laboratoriach, ośrodkach naukowo-badawczych lub innych jednostkach
Praktyki można odbywać m.in. w:
- przedsiębiorstwach z branży farmaceutycznej, biotechnologicznej i pokrewnych, z którymi Wydział prowadzi współpracę
- szczegółowa lista proponowanych miejsc odbywania praktyk dostępna jest u opiekuna praktyk
- możliwość odbywania praktyk w miejscu zamieszkania studenta
Koło Biotechnologii KUL
Na kierunku działa Koło Biotechnologii KUL, gdzie studenci zdobywają doświadczenie w pracy badawczej i organizacyjnej.
Praktyki nadobowiązkowe
Nadobowiązkowe praktyki oferują możliwość:
- uczestniczenia w wizytach studyjnych w wybranych przedsiębiorstwach z branży biotechnologicznej
- pełna oferta dostępna w Biurze Karier KUL – zgodnie z własnymi predyspozycjami, zainteresowaniami i potrzebą rynku pracy
Staże
Staże obejmują:
- możliwości odbywania płatnych oraz bezpłatnych staży w przedsiębiorstwach i instytucjach współpracujących z kierunkiem studiów m.in. w ramach Konwentu Pracodawców