Logo Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Dietetyka

Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Informacje o kierunku

Wydział

Collegium Medicum

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku dietetyka

Absolwent studiów magisterskich na kierunku Dietetyka zdobywa rozszerzoną wiedzę oraz umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także w profilaktyce i dietoterapii. W trakcie studiów nabywa wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które są niezbędne do:

  • Planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności (osób zdrowych i chorych) opartego na podstawach naukowych;
  • Przygotowywania potraw zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP);
  • Oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia oraz rozpoznania niedożywienia;
  • Zapobiegania chorobom i dietoterapii;
  • Doradztwa dietetycznego i suplementacji dla sportowców i klubów sportowych zgodnie z aktualną wiedzą naukową;
  • Oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
  • Kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami HACCP;
  • Oceny wpływu choroby na stan odżywienia oraz wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
  • Organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku, płci i stanu zdrowia pacjentów;
  • Prowadzenia edukacji żywieniowej;
  • Pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego;
  • Pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
  • Pracy związanej z produkcją żywności;
  • Nawiązywania właściwego kontaktu z klientami;
  • Podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym;
  • Kierowania zespołem i współpracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych oraz pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej;
  • Zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021150.05brak danychbrak danychbrak danych
2022146.75brak danych5050
2023137.8brak danych5045

Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu

Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu

Gdański Uniwersytet Medyczny

Gdański Uniwersytet Medyczny

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

Zobacz pozostałe (18)
Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl