Logo Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Dietetyka

Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Informacje o kierunku

Wydział

Collegium Medicum

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku dietetyka

Absolwent studiów magisterskich na kierunku Dietetyka zdobywa rozszerzoną wiedzę oraz umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także w profilaktyce i dietoterapii. W trakcie studiów nabywa wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które są niezbędne do:

  • Planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności (osób zdrowych i chorych) opartego na podstawach naukowych;
  • Przygotowywania potraw zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP);
  • Oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia oraz rozpoznania niedożywienia;
  • Zapobiegania chorobom i dietoterapii;
  • Doradztwa dietetycznego i suplementacji dla sportowców i klubów sportowych zgodnie z aktualną wiedzą naukową;
  • Oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
  • Kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami HACCP;
  • Oceny wpływu choroby na stan odżywienia oraz wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
  • Organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku, płci i stanu zdrowia pacjentów;
  • Prowadzenia edukacji żywieniowej;
  • Pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego;
  • Pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
  • Pracy związanej z produkcją żywności;
  • Nawiązywania właściwego kontaktu z klientami;
  • Podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym;
  • Kierowania zespołem i współpracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych oraz pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej;
  • Zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010303Nnauki o zdrowiu80%Tak
DS010304Nnauki medyczne20%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021150.05brak danychbrak danychbrak danych
2022146.75brak danych5050
2023137.8brak danych5045

Ten kierunek znajdziesz również na 25 uczelniach:

Zobacz pozostałe (17)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl