Wydział
Wydział Nauk O Zdrowiu W Bydgoszczy
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Jak jeść smacznie, ale zdrowo? Zazwyczaj to, co smaczne, nie jest zdrowe i na odwrót. Zdrowe potrawy często nie kojarzą się z ucztą dla podniebienia. A może się mylimy?
Dietetyk to osoba, która potrafi wykorzystać swoją wiedzę o żywieniu w leczeniu i promocji zdrowia. Wie, jak komponować dietę, jakie są składniki pokarmowe potraw i co się z nimi dzieje w organizmie. Zna wymagania żywieniowe człowieka oraz ważne aspekty odżywiania w czasie choroby. Dietetyka była i staje się ponownie jedną z głównych gałęzi medycyny.
W Europie Federacja Dietetyków przyjęła definicję dietetyka jako osoby z kwalifikacjami w zakresie żywienia i dietetyki uznawanymi przez władze państwowe. Dietetyk stosuje naukę o żywieniu zarówno w żywieniu, jak i w edukowaniu ludności w zdrowiu i chorobie.
Po ukończeniu studiów będziesz przygotowany do:
Absolwenci kierunku dietetyka mogą podjąć pracę w:
Ponadto, absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego.
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 21.6 | brak danych | 90 | 62 |
2022 | 2 | 25 | brak danych | brak danych | 26 |
2023 | 1 | 23 | brak danych | 90 | 88 |
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu
Gdański Uniwersytet Medyczny
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
Kliknij i napisz do nas