Wydział
Kolegium Nauk Medycznych
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Dietetyka to kierunek interdyscyplinarny łączący nauki medyczne, o zdrowiu oraz kulturze fizycznej. Głównym celem jest kształcenie specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka. Ważnym elementem jest również znajomość technologii produkcji i przygotowywania potraw. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od stanu zdrowia i wieku.
Program studiów obejmuje:
Absolwent kierunku dietetyka I stopnia zdobywa umiejętności takie jak:
Absolwent kierunku dietetyka II stopnia zdobywa dodatkowe umiejętności i uprawnienia, takie jak:
Absolwenci kierunku dietetyka I stopnia mogą znaleźć zatrudnienie w:
Absolwenci kierunku dietetyka II stopnia mogą pracować w:
Ponadto absolwenci są przygotowani do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia w szkole doktorskiej i na studiach podyplomowych.
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 97 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 74 | brak danych | 60 | 61 |
2023 | 1 | 113 | 60 | 70 | brak danych |
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu
Gdański Uniwersytet Medyczny
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
Kliknij i napisz do nas