
Dietetyka
Uniwersytet Rzeszowski
Informacje o kierunku
Wydział
Kolegium Nauk Medycznych
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0915] Terapia i rehabilitacja
Opis kierunku
Dietetyka jako kierunek interdyscyplinarny
Dietetyka to kierunek interdyscyplinarny łączący nauki medyczne, o zdrowiu oraz kulturze fizycznej. Głównym celem jest kształcenie specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka. Ważnym elementem jest również znajomość technologii produkcji i przygotowywania potraw. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od stanu zdrowia i wieku.
Program kształcenia
Program studiów obejmuje:
- opracowywanie diet dla różnych schorzeń (metabolicznych, alergicznych, nowotworowych, autoimmunologicznych)
- określanie potrzeb żywieniowych osób zdrowych, sportowców i osób aktywnych fizycznie
- modyfikowanie nawyków żywieniowych
- edukowanie w zakresie zapobiegania nadwadze i otyłości, chorobom dietozależnym
- kontrolę i ocenę wartości produktów spożywczych
Sylwetka absolwenta
Absolwent I stopnia
Absolwent kierunku dietetyka I stopnia zdobywa umiejętności takie jak:
- planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
- planowanie i przygotowywanie potraw zgodnie z klasyfikacją diet
- ocena stanu odżywienia i rozpoznanie niedożywienia
- zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym
- ocena wpływu farmakoterapii na żywienie
- kontrola jakości produktów żywnościowych zgodnie z zasadami HACCP
- organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego
- prowadzenie edukacji żywieniowej
Absolwent II stopnia
Absolwent kierunku dietetyka II stopnia zdobywa dodatkowe umiejętności i uprawnienia, takie jak:
- planowanie i nadzorowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego
- stosowanie żywienia klinicznego
- samodzielne planowanie jadłospisów
- kontrola procesów technologicznych w produkcji potraw
- prowadzenie instruktażu dla pracowników produkcji żywności
- uczestniczenie w leczeniu żywieniowym pod nadzorem lekarza
- prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów
- udzielanie porad dietetycznych
- prowadzenie edukacji żywieniowej
Perspektywy zawodowe
Absolwenci kierunku dietetyka I stopnia mogą znaleźć zatrudnienie w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- zakładach żywienia zbiorowego i cateringowych
- organizacjach konsumenckich
- placówkach sportowych
- szkolnictwie (po ukończeniu specjalności nauczycielskiej)
Absolwenci kierunku dietetyka II stopnia mogą pracować w:
- poradniach dietetycznych
- placówkach ochrony zdrowia
- domach opieki społecznej
- instytutach naukowo-badawczych
- ośrodkach badawczo-rozwojowych
- placówkach sportowych
Ponadto absolwenci są przygotowani do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia w szkole doktorskiej i na studiach podyplomowych.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010303N | nauki o zdrowiu | 80% | Tak |
DS010304N | nauki medyczne | 20% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 97 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 74 | brak danych | 60 | 61 |
2023 | 1 | 113 | 60 | 70 | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 25 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl