Logo Uniwersytet Rzeszowski

Dietetyka

Uniwersytet Rzeszowski

Informacje o kierunku

Wydział

Kolegium Nauk Medycznych

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Dietetyka jako kierunek interdyscyplinarny

Dietetyka to kierunek interdyscyplinarny łączący nauki medyczne, o zdrowiu oraz kulturze fizycznej. Głównym celem jest kształcenie specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka. Ważnym elementem jest również znajomość technologii produkcji i przygotowywania potraw. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od stanu zdrowia i wieku.

Program kształcenia

Program studiów obejmuje:

  • opracowywanie diet dla różnych schorzeń (metabolicznych, alergicznych, nowotworowych, autoimmunologicznych)
  • określanie potrzeb żywieniowych osób zdrowych, sportowców i osób aktywnych fizycznie
  • modyfikowanie nawyków żywieniowych
  • edukowanie w zakresie zapobiegania nadwadze i otyłości, chorobom dietozależnym
  • kontrolę i ocenę wartości produktów spożywczych

Sylwetka absolwenta

Absolwent I stopnia

Absolwent kierunku dietetyka I stopnia zdobywa umiejętności takie jak:

  • planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • planowanie i przygotowywanie potraw zgodnie z klasyfikacją diet
  • ocena stanu odżywienia i rozpoznanie niedożywienia
  • zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym
  • ocena wpływu farmakoterapii na żywienie
  • kontrola jakości produktów żywnościowych zgodnie z zasadami HACCP
  • organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego
  • prowadzenie edukacji żywieniowej

Absolwent II stopnia

Absolwent kierunku dietetyka II stopnia zdobywa dodatkowe umiejętności i uprawnienia, takie jak:

  • planowanie i nadzorowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego
  • stosowanie żywienia klinicznego
  • samodzielne planowanie jadłospisów
  • kontrola procesów technologicznych w produkcji potraw
  • prowadzenie instruktażu dla pracowników produkcji żywności
  • uczestniczenie w leczeniu żywieniowym pod nadzorem lekarza
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów
  • udzielanie porad dietetycznych
  • prowadzenie edukacji żywieniowej

Perspektywy zawodowe

Absolwenci kierunku dietetyka I stopnia mogą znaleźć zatrudnienie w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • zakładach żywienia zbiorowego i cateringowych
  • organizacjach konsumenckich
  • placówkach sportowych
  • szkolnictwie (po ukończeniu specjalności nauczycielskiej)

Absolwenci kierunku dietetyka II stopnia mogą pracować w:

  • poradniach dietetycznych
  • placówkach ochrony zdrowia
  • domach opieki społecznej
  • instytutach naukowo-badawczych
  • ośrodkach badawczo-rozwojowych
  • placówkach sportowych

Ponadto absolwenci są przygotowani do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia w szkole doktorskiej i na studiach podyplomowych.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010303Nnauki o zdrowiu80%Tak
DS010304Nnauki medyczne20%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021197brak danychbrak danychbrak danych
2022174brak danych6061
202311136070brak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 25 uczelniach:

Zobacz pozostałe (17)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl