Logo Uniwersytet Szczeciński

Mikrobiologia

Uniwersytet Szczeciński

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Mikrobiologia to dynamiczna dziedzina nauk biologicznych

Mikrobiologia to dynamiczna dziedzina nauk biologicznych, skupiająca się na badaniu mikroorganizmów oraz ich znaczeniu dla zdrowia, środowiska i przemysłu.

Praktyczne zajęcia laboratoryjne

Na tym kierunku duży nacisk kładzie się na praktyczne zajęcia laboratoryjne, co umożliwia studentom zdobycie doświadczenia w pracy laboratoryjnej. Podczas ćwiczeń studenci mogą samodzielnie lub w grupach:

  • Ćwiczyć umiejętności laboratoryjne
  • Analizować próbki mikrobiologiczne
  • Stosować zaawansowane techniki badawcze

Umiejętności zdobywane podczas studiów

Nauczysz się:

  • Analizować różnorodne mikroorganizmy i czynniki infekcyjne oraz identyfikować je na podstawie ich cech morfologicznych, fizjologicznych i genetycznych
  • Hodować mikroorganizmy oraz kontrolować ich wzrost i rozmnażanie
  • Przeprowadzać badania próbek środowiskowych, takich jak woda, gleba czy powietrze, w celu oceny jakości i identyfikacji potencjalnych zagrożeń
  • Stosować metody mikroskopowe do obserwacji mikroorganizmów i analizy ich struktury oraz interakcji
  • Oceniać wpływ mikroorganizmów i czynników infekcyjnych na zdrowie człowieka i środowisko oraz opracowywać strategie zarządzania ryzykiem z nimi związanym, wykorzystując m.in. metody immunologiczne
  • Przeprowadzać analizy biochemiczne mikroorganizmów, takie jak badanie ich metabolizmu, enzymatycznej aktywności czy zdolności do wytwarzania substancji biologicznie czynnych
  • Wykorzystywać techniki molekularne, takie jak PCR i jego odmiany, do identyfikacji i analizy mikroorganizmów i czynników infekcyjnych na poziomie genetycznym
  • Projektować i przeprowadzać eksperymenty mające na celu badanie oddziaływań mikroorganizmów z innymi organizmami lub substancjami chemicznymi

Możliwości zawodowe dla absolwentów

Nasi absolwenci pracują w:

  • Laboratoriach zajmujących się kontrolą jakości mikrobiologicznej produktów pochodzenia zwierzęcego, żywności i kosmetyków
  • Przedsiębiorstwach produkcji farmaceutycznej
  • Laboratoriach mikrobiologicznych funkcjonujących w zakładach produkcyjnych i przetwórczych oraz badawczo-wdrożeniowych
  • Instytucjach zajmujących się ochroną przyrody i środowiska
  • Placówkach specjalizujących się w doradztwie i promocji zdrowia

Absolwenci mogą również być ambasadorami zdrowia publicznego w jednostkach diagnostycznych, naukowych, jak i Ministerstwa Zdrowia.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021119.35brak danychbrak danychbrak danych
2022128.9brak danych309
2023117.51430brak danych
2023117.51430brak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 6 uczelniach:

Uniwersytet Łódzki

Uniwersytet Łódzki

Uniwersytet Szczeciński

Uniwersytet Szczeciński

Uniwersytet w Białymstoku

Uniwersytet w Białymstoku

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Wrocławski

Uniwersytet Wrocławski

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl