Wydział
Wydział Lekarski
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Zdobądź wiedzę na temat prawidłowego żywienia zarówno osób zdrowych, jak i chorych, a także poznaj technologię przygotowywania potraw.
Dowiedz się, jak funkcjonuje organizm człowieka i jak odpowiednie żywienie może zapobiegać chorobom lub wspierać ich leczenie.
Podczas studiów nauczysz się układać i planować posiłki z uwzględnieniem wieku, dolegliwości, stanu fizycznego oraz aktywności człowieka.
Nauczysz się z empatią rozmawiać ze swoimi podopiecznymi i wspierać ich w dążeniu do zdrowia.
Pod okiem doświadczonej kadry przygotujesz się do organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego.
Nauczysz się kontrolować jakość produktów żywnościowych oraz warunki ich przechowywania, a także produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).
Po ukończeniu kierunku dietetyka możesz pracować w:
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 74 | brak danych | 72 | 77 |
2023 | 1 | 90 | brak danych | 70 | 63 |
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu
Gdański Uniwersytet Medyczny
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
Kliknij i napisz do nas