Logo Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Dietetyka

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Informacje o kierunku

Wydział

Instytut Nauk o Zdrowiu

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Kierunek dietetyka w Akademii Pomorskiej w Słupsku

Kierunek Dietetyka na Akademii Pomorskiej w Słupsku został utworzony w roku akademickim 2019/2020. Program prowadzony jest przez Katedrę Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej w Instytucie Nauk o Zdrowiu.

Powody utworzenia kierunku

Analiza regionalnego rynku pracy oraz potrzeby pracodawców wykazały konieczność uruchomienia kierunku dietetyka. Wzrost otyłości i chorób dietozależnych oraz rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem zwiększa zapotrzebowanie na specjalistów w tej dziedzinie.

Cele studiów

Celem studiów jest przygotowanie absolwentów do wykonywania zawodu dietetyka poprzez zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie:

  • Żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie
  • Planowania żywienia dla różnych grup ludności
  • Oceny żywienia i stanu odżywienia
  • Profilaktyki i dietoterapii chorób
  • Organizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego
  • Prowadzenia edukacji żywieniowej
  • Kontroli jakości zdrowotnej żywności
  • Technologii i oceny sensorycznej potraw

Umiejętności i kompetencje

Studia kształtują umiejętności profesjonalnego podejścia do pacjenta oraz współpracy w zespole interdyscyplinarnym. Kształtują postawy tolerancji, etyczną wrażliwość oraz odpowiedzialność społeczną.

Wiedza absolwenta

Absolwent zna i rozumie:

  • Problemy z zakresu nauk biologicznych, medycznych, psychologii, prawa, ekonomii i etyki
  • Zasady planowania żywienia i dietoterapii
  • Metody oceny żywienia i stanu odżywienia
  • Organizację żywienia indywidualnego i zbiorowego
  • Edukację żywieniową
  • Prawne i ekonomiczne aspekty prowadzenia gabinetu dietetycznego
  • Etyczne, prawne i społeczne uwarunkowania zawodu dietetyka

Umiejętności absolwenta

Absolwent potrafi:

  • Planować żywienie w zdrowiu i chorobie
  • Przeprowadzać badania oceny stanu odżywienia
  • Tworzyć i modyfikować programy żywieniowe
  • Kontrolować efekty dietoterapii
  • Organizować żywienie indywidualne i zbiorowe
  • Stosować odpowiednią aktywność fizyczną w terapii nadwagi i otyłości
  • Kontrolować jakość zdrowotną żywności
  • Przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami technologii żywności
  • Prowadzić edukację zdrowotną i promocję zdrowia
  • Komunikować się z pacjentem i zespołem
  • Postępować zgodnie z zasadami etycznymi

Kompetencje społeczne absolwenta

Absolwent jest gotów do:

  • Nawiązywania i utrzymywania kontaktu z pacjentem
  • Promowania zdrowego stylu życia
  • Przestrzegania praw pacjenta i zasad etyki zawodowej
  • Rozpoznawania własnych ograniczeń i potrzeb edukacyjnych
  • Wdrażania zasad współpracy w zespole specjalistów

Plan studiów

Grupa treści podstawowych:

  • Anatomia człowieka
  • Fizjologia człowieka
  • Genetyka
  • Mikrobiologia z parazytologią
  • Farmakologia
  • Język obcy
  • Etyka i prawo w ochronie zdrowia
  • Ochrona własności intelektualnej
  • Epidemiologia
  • Zdrowie publiczne
  • Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Komunikacja interpersonalna
  • Psychologia ogólna
  • Ekonomia i finansowanie w ochronie zdrowia
  • Technologia informacyjna
  • Wychowanie fizyczne
  • Pierwsza pomoc

Grupa treści kierunkowych:

  • Biochemia i chemia żywności
  • Historia żywności i żywienia
  • Marketing żywności
  • Organizacja pracy dietetyka
  • Propedeutyka żywienia
  • Żywienie w sporcie
  • Zaburzenia odżywiania
  • Technologia żywienia i ocena sensoryczna potraw
  • Pracownia żywienia i dietetyki
  • Ocena żywienia i stanu odżywienia
  • Edukacja żywieniowa
  • Aktywność fizyczna w terapii nadwagi i otyłości
  • Żywienie dzieci i młodzieży
  • Żywienie kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią
  • Żywienie ludzi starszych
  • Żywność nowej generacji
  • Nowe trendy w żywieniu i dietetyce
  • Kuchnie etniczne i regionalne
  • Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna
  • Toksykologia i bezpieczeństwo żywności

Dietetyka kliniczna:

  • Kliniczny zarys chorób wewnętrznych, zakaźnych
  • Podstawy alergologii
  • Kliniczny zarys chorób onkologicznych
  • Kliniczny zarys chorób chirurgii ogólnej
  • Kliniczny zarys chorób wieku dziecięcego
  • Żywienie kliniczne
  • Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  • Dietoterapia chorób (żywienie w chorobach metabolicznych, układu krążenia i przewodu pokarmowego)
  • Żywienie dzieci chorych

Metodologia badań naukowych:

  • Metodologia badań naukowych i statystyka
  • Seminarium dyplomowe
  • Pracownia dyplomowa

Praktyki zawodowe:

  • Podstawy żywienia człowieka
  • Organizacja pracy dietetyka
  • Ekonomia i finansowanie w ochronie zdrowia
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Terapia nadwagi i otyłości
  • Żywienie zbiorowe
  • Żywienie dzieci
  • Żywienie ludzi starszych
  • Technologia potraw
  • Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna
  • Żywienie w chorobach metabolicznych
  • Żywienie w chorobach układu krążenia
  • Żywienie w chorobach nerek
  • Żywienie w sporcie

Kadra dydaktyczna

Kadrę dydaktyczną stanowią nauczyciele akademiccy z doświadczeniem zawodowym w dietetyce. Uczelnia dysponuje nowoczesną bazą dydaktyczną wyposażoną w sprzęt multimedialny, medyczny, aparaturę laboratoryjną, diagnostyczną oraz symulacyjną.

Możliwości zawodowe

Absolwenci kierunku dietetyka mogą podjąć pracę w:

  • Publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • Poradniach żywieniowych i dietetycznych
  • Poradniach chorób metabolicznych
  • Zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładach cateringowych
  • Sanatoriach i domach opieki
  • Placówkach sportowych
  • Placówkach doradztwa żywieniowo-dietetycznego
  • Instytucjach naukowo-badawczych

Kontynuacja kształcenia

Absolwent może kontynuować kształcenie na studiach drugiego stopnia (magisterskich), trzeciego stopnia (doktoranckich), studiach podyplomowych oraz licznych kursach dokształcających.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2023140brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Uniwersytet Pomorski w Słupsku

Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu

Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu

Gdański Uniwersytet Medyczny

Gdański Uniwersytet Medyczny

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

Zobacz pozostałe (18)
Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl