Opis kierunku
Kierunek dietetyka w Akademii Pomorskiej w Słupsku
Kierunek Dietetyka na Akademii Pomorskiej w Słupsku został utworzony w roku akademickim 2019/2020. Program prowadzony jest przez Katedrę Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej w Instytucie Nauk o Zdrowiu.
Powody utworzenia kierunku
Analiza regionalnego rynku pracy oraz potrzeby pracodawców wykazały konieczność uruchomienia kierunku dietetyka. Wzrost otyłości i chorób dietozależnych oraz rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem zwiększa zapotrzebowanie na specjalistów w tej dziedzinie.
Cele studiów
Celem studiów jest przygotowanie absolwentów do wykonywania zawodu dietetyka poprzez zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie:
- Żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie
- Planowania żywienia dla różnych grup ludności
- Oceny żywienia i stanu odżywienia
- Profilaktyki i dietoterapii chorób
- Organizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego
- Prowadzenia edukacji żywieniowej
- Kontroli jakości zdrowotnej żywności
- Technologii i oceny sensorycznej potraw
Umiejętności i kompetencje
Studia kształtują umiejętności profesjonalnego podejścia do pacjenta oraz współpracy w zespole interdyscyplinarnym. Kształtują postawy tolerancji, etyczną wrażliwość oraz odpowiedzialność społeczną.
Wiedza absolwenta
Absolwent zna i rozumie:
- Problemy z zakresu nauk biologicznych, medycznych, psychologii, prawa, ekonomii i etyki
- Zasady planowania żywienia i dietoterapii
- Metody oceny żywienia i stanu odżywienia
- Organizację żywienia indywidualnego i zbiorowego
- Edukację żywieniową
- Prawne i ekonomiczne aspekty prowadzenia gabinetu dietetycznego
- Etyczne, prawne i społeczne uwarunkowania zawodu dietetyka
Umiejętności absolwenta
Absolwent potrafi:
- Planować żywienie w zdrowiu i chorobie
- Przeprowadzać badania oceny stanu odżywienia
- Tworzyć i modyfikować programy żywieniowe
- Kontrolować efekty dietoterapii
- Organizować żywienie indywidualne i zbiorowe
- Stosować odpowiednią aktywność fizyczną w terapii nadwagi i otyłości
- Kontrolować jakość zdrowotną żywności
- Przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami technologii żywności
- Prowadzić edukację zdrowotną i promocję zdrowia
- Komunikować się z pacjentem i zespołem
- Postępować zgodnie z zasadami etycznymi
Kompetencje społeczne absolwenta
Absolwent jest gotów do:
- Nawiązywania i utrzymywania kontaktu z pacjentem
- Promowania zdrowego stylu życia
- Przestrzegania praw pacjenta i zasad etyki zawodowej
- Rozpoznawania własnych ograniczeń i potrzeb edukacyjnych
- Wdrażania zasad współpracy w zespole specjalistów
Plan studiów
Grupa treści podstawowych:
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Genetyka
- Mikrobiologia z parazytologią
- Farmakologia
- Język obcy
- Etyka i prawo w ochronie zdrowia
- Ochrona własności intelektualnej
- Epidemiologia
- Zdrowie publiczne
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Komunikacja interpersonalna
- Psychologia ogólna
- Ekonomia i finansowanie w ochronie zdrowia
- Technologia informacyjna
- Wychowanie fizyczne
- Pierwsza pomoc
Grupa treści kierunkowych:
- Biochemia i chemia żywności
- Historia żywności i żywienia
- Marketing żywności
- Organizacja pracy dietetyka
- Propedeutyka żywienia
- Żywienie w sporcie
- Zaburzenia odżywiania
- Technologia żywienia i ocena sensoryczna potraw
- Pracownia żywienia i dietetyki
- Ocena żywienia i stanu odżywienia
- Edukacja żywieniowa
- Aktywność fizyczna w terapii nadwagi i otyłości
- Żywienie dzieci i młodzieży
- Żywienie kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią
- Żywienie ludzi starszych
- Żywność nowej generacji
- Nowe trendy w żywieniu i dietetyce
- Kuchnie etniczne i regionalne
- Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna
- Toksykologia i bezpieczeństwo żywności
Dietetyka kliniczna:
- Kliniczny zarys chorób wewnętrznych, zakaźnych
- Podstawy alergologii
- Kliniczny zarys chorób onkologicznych
- Kliniczny zarys chorób chirurgii ogólnej
- Kliniczny zarys chorób wieku dziecięcego
- Żywienie kliniczne
- Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Dietoterapia chorób (żywienie w chorobach metabolicznych, układu krążenia i przewodu pokarmowego)
- Żywienie dzieci chorych
Metodologia badań naukowych:
- Metodologia badań naukowych i statystyka
- Seminarium dyplomowe
- Pracownia dyplomowa
Praktyki zawodowe:
- Podstawy żywienia człowieka
- Organizacja pracy dietetyka
- Ekonomia i finansowanie w ochronie zdrowia
- Bezpieczeństwo żywności
- Poradnictwo dietetyczne
- Terapia nadwagi i otyłości
- Żywienie zbiorowe
- Żywienie dzieci
- Żywienie ludzi starszych
- Technologia potraw
- Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna
- Żywienie w chorobach metabolicznych
- Żywienie w chorobach układu krążenia
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w sporcie
Kadra dydaktyczna
Kadrę dydaktyczną stanowią nauczyciele akademiccy z doświadczeniem zawodowym w dietetyce. Uczelnia dysponuje nowoczesną bazą dydaktyczną wyposażoną w sprzęt multimedialny, medyczny, aparaturę laboratoryjną, diagnostyczną oraz symulacyjną.
Możliwości zawodowe
Absolwenci kierunku dietetyka mogą podjąć pracę w:
- Publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- Poradniach żywieniowych i dietetycznych
- Poradniach chorób metabolicznych
- Zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładach cateringowych
- Sanatoriach i domach opieki
- Placówkach sportowych
- Placówkach doradztwa żywieniowo-dietetycznego
- Instytucjach naukowo-badawczych
Kontynuacja kształcenia
Absolwent może kontynuować kształcenie na studiach drugiego stopnia (magisterskich), trzeciego stopnia (doktoranckich), studiach podyplomowych oraz licznych kursach dokształcających.