Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Dietetyka łączy wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi, biochemicznymi oraz technologiami gastronomicznymi.
Kierunek dietetyka został uruchomiony 1 października 2011 roku i jest prowadzony w trybie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia. Absolwenci uzyskują dyplom licencjata.
Studia II stopnia zostały uruchomione 29 maja 2016 roku i są dostępne w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Studia na kierunku dietetyka umożliwiają zdobycie wiedzy z zakresu:
Absolwenci będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Poznają również podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.
Absolwenci posiadają podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Są przygotowani do pracy w:
Mogą także współpracować z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i żywność specjalnego przeznaczenia oraz lekarzami w profilaktyce i leczeniu schorzeń poprzez odpowiednie postępowanie dietetyczne.
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 150 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 133.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 119.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu
Gdański Uniwersytet Medyczny
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
Kliknij i napisz do nas