Logo Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek łączący wiedzę z zakresu chemii żywności, nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych oraz ekonomicznych. Inżynier technologii żywności zajmuje się opracowywaniem i wdrażaniem technologii produkcji wysokiej jakości produktów żywnościowych oraz ich odpowiednim pakowaniem. Absolwent tego kierunku jest specjalistą w dziedzinie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności.

Bloki tematyczne

Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczących technologii żywności lub żywienia człowieka. Fakultatywny charakter studiów umożliwia rozwijanie indywidualnych zainteresowań.

Podstawowe elementy programu studiów

Program studiów obejmuje takie przedmioty jak:

  • Chemia
  • Matematyka z elementami statystyki
  • Biofizyka
  • Biochemia

Elementy związane z technologią żywności

Zajęcia obejmują m.in.:

  • Chemia żywności i toksykologia
  • Analiza ogólna i sensoryczna żywności
  • Mikrobiologia
  • Ogólna technologia żywności
  • Kierunkowe technologie żywności
  • Aparatura przemysłu spożywczego
  • Inżynieria procesowa
  • Żywienie człowieka
  • Biotechnologia żywności
  • Projektowanie środków spożywczych
  • Systemy zapewnienia jakości
  • Technologia gastronomiczna
  • Prawo żywnościowe
  • Zarządzanie przedsiębiorstwem spożywczym
  • Ekonomika przedsiębiorstw spożywczych

Praktyki i staże

Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach oraz biorą udział w programach praktyk i staży zawodowych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, co przygotowuje ich do wejścia na rynek pracy.

Perspektywy zawodowe

Absolwent studiów inżynierskich kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka może znaleźć zatrudnienie m.in. w:

  • Zakładach różnych branż przemysłu spożywczego
  • Organach urzędowej kontroli żywności
  • Laboratoriach analizy żywności
  • Zakładach żywienia zbiorowego
  • Dystrybucji i handlu żywnością
  • Prowadzeniu własnej działalności gospodarczej

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021197brak danychbrak danychbrak danych
20221110.4brak danychbrak danychbrak danych
2023181.4brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Zobacz pozostałe (2)
Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl