Wydział
Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Studia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka umożliwiają zdobycie wiedzy z zakresu chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, metod ich przechowywania i przetwarzania w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Profil studiów obejmuje również edukację w zakresie żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu. Wiedza z zakresu ochrony środowiska może być wykorzystana przy projektowaniu nowych, przyjaznych środowisku technologii.
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki, chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw maszynoznawstwa i grafiki inżynierskiej.
W drugim roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych.
Podczas trzeciego roku studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Poznają również zagadnienia z zakresu ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Realizowane są także przedmioty inżynierskie, takie jak mechanizacja i automatyzacja oraz projektowanie technologiczne.
W ostatnim semestrze studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu marketingu i rachunkowości. Ponadto przygotowują prace dyplomowe na wybrany temat.
W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych oraz wychowania fizycznego.
Absolwent kierunku może podjąć pracę:
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 160.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 178.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 203 | brak danych | brak danych | brak danych |
Kliknij i napisz do nas