Logo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

wkrótce

Opis kierunku

Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Studia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka umożliwiają zdobycie wiedzy z zakresu chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, metod ich przechowywania i przetwarzania w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Profil studiów obejmuje również edukację w zakresie żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu. Wiedza z zakresu ochrony środowiska może być wykorzystana przy projektowaniu nowych, przyjaznych środowisku technologii.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki, chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw maszynoznawstwa i grafiki inżynierskiej.

II rok

W drugim roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych.

III rok

Podczas trzeciego roku studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Poznają również zagadnienia z zakresu ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Realizowane są także przedmioty inżynierskie, takie jak mechanizacja i automatyzacja oraz projektowanie technologiczne.

IV rok

W ostatnim semestrze studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu marketingu i rachunkowości. Ponadto przygotowują prace dyplomowe na wybrany temat.

Dodatkowe przedmioty

W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych oraz wychowania fizycznego.

Możliwości zawodowe

Absolwent kierunku może podjąć pracę:

  • w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
  • zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • laboratoriach badań żywności i wody,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • placówkach badawczych.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

Nazwa dyscyplinyUdział procentowyWiodąca
wkrótcewkrótcewkrótce

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211160.4brak danychbrak danychbrak danych
20221178.4brak danychbrak danychbrak danych
20231203brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka

Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Zobacz pozostałe (2)
Messenger Logo

Kliknij i napisz do nas

Instagram Logo

dostanesie

Discord Logo

dostanesie.pl

Facebook Logo

dostanesie.pl