Wydział
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
wkrótce
Inspektor Weterynaryjny zajmuje się różnorodnymi zadaniami na różnych poziomach administracji w Inspektoracie Weterynaryjnym. Nadzoruje procesy wytwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego w zakładach produkcyjnych oraz w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ponadto, odpowiada za projektowanie i nadzór systemów jakości w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i pasz dla zwierząt, jak również za wprowadzanie do obrotu produktów rolno-spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt w sektorze paszowym. Inspektor bierze udział w zespołach zarządzania kryzysowego, ośrodkach doradztwa rolniczego i placówkach edukacyjnych.
Kształcenie na kierunku Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęło się w roku akademickim 2007/2008. Kierunek ten uzyskał certyfikat Studia z Przyszłością w latach akademickich 2020/2021 oraz 2021/2022.
W trakcie studiów będziesz studiować:
Będziesz mieć możliwość odbycia 4-tygodniowych praktyk po 6 semestrze studiów. Oferujemy także interesujące przedmioty do wyboru, które będziesz mógł/mogła sam(a) wybrać. Program kształcenia został zaprojektowany tak, aby absolwent/ka posiadał(a) wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie.
Po ukończeniu studiów na kierunku Inspekcja Weterynaryjna, będziesz przygotowany(a) do pracy w szeroko pojętej administracji nadzorującej bezpieczeństwo rynku rolno-spożywczego oraz w zakładach produkcyjnych z tej branży. Możesz podjąć pracę w:
Jeśli interesuje Cię rozwijanie pasji naukowej, zapraszamy na studia II i III stopnia, co pozwoli na podjęcie pracy na uczelni lub w instytucjach badawczych i naukowych.
To niepowtarzalna szansa zdobycia umiejętności jednoczesnego utrzymania warunków dobrostanu zwierząt hodowlanych i doświadczalnych, wysokiego poziomu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz spełnienia wymogów produkcyjnych, rynkowych i sprzedaży bezpośredniej tych produktów. Jako specjalista w zakresie oceny jakości żywności pochodzenia zwierzęcego, empirycznie poznasz zasady wytwarzania, obrotu oraz stosowania pasz, a także nabędziesz umiejętności prawidłowego pozyskiwania, zabezpieczania i transportu próbek oraz wykonywania standardowych testów laboratoryjnych i ich analizy.
Nazwa dyscypliny | Udział procentowy | Wiodąca |
---|---|---|
wkrótce | wkrótce | wkrótce |
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 172 | brak danych | 30 | 32 |
2023 | 1 | 145 | 17 | 30 | brak danych |
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte
Uniwersytet Morski w Gdyni
Politechnika Morska w Szczecinie
Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej
Uniwersytet Pomorski w Słupsku
Akademia Sztuki Wojennej
Uniwersytet Bielsko-Bialski
Kliknij i napisz do nas